Voeding en supplementen

Voeding, voedingssupplementen, kruiden en andere natuurlijke producten, kunnen de prestaties van renners en atleten een heel eind verbeteren. De wetenschap hieromtrent is zo geëvolueerd, dat prestaties van vroeger hoegenaamd niet meer kunnen vergeleken worden met deze van vandaag. Alleen al de voedingsleer stuwt de atleten van vandaag naar andere hoogten dan vroeger het geval was. We laten Dr. Paul Nijs terug op u los in dit dossier, alvast veel leesplezier.

De jaren 196O en 197O:

Het consumeren van gluten, bepaalde graaneiwitten, veroorzaakt bij heel wat mensen gezondheidsproblemen. Ook voor sporters die steeds in topvorm moeten verkeren, kan glutenintolerantie (geen gliadine houdende gluten kunnen verdragen) of een glutenallergie prestatieverlies veroorzaken. Om sporters met dit probleem een alternatief te bieden introduceert sportvoedingsfabrikant WCUP de “9 bar”. De 9 bar is een heerlijke energierijke granenreep waarvan de samenstelling zonder tarwe, rogge, haver, spelt en gerst is en dus gegarandeerd glutenvrij.

Dextro Energy, breidt haar aanbod nog verder uit met een nieuwe proteïne reep “Protein Crisp” in drie smaken.

Vaak horen we renners klagen over futloosheid en vermoeidheid. Met name in de winter, wanneer de dagen kort zijn, en de trainingen mentaal zwaar doorwegen. Vaak ligt de oorzaak bij een te kort aan vitamines. In de winter, heeft het lichaam nu eenmaal meer nood aan vitamines en mineralen als tijdens de zomermaanden.

Intensief sporten vergt zeer veel van het lichaam en doet de behoefte ontstaan naar extra vitamines, mineralen en antioxidanten. OXIVIT, speciaal ontwikkeld voor sporters ter ondersteuning van de weerstand, is een hoog gedoseerde complete multivitaminen samenstelling bestaande uit mineralen en spoorelementen. Het is rijk aan antioxidanten ter bescherming tegen de vrije radicalen en gebundeld in een basis van natuurlijke plantenextracten met extra toevoeging van ijzer, ginseng extract en
co-enzymen Q10.    

1/2 tablet per dag bij de maaltijd.

De Enervit Pre sport is een jelly reep van 45 gram. Deze reep laadt je energievoorraad helemaal op net voor de start van de race, zonder dat je last hebt van vertering. Het is niet meer nodig om uren vroeger op te staan om dat bord pasta naar binnen te werken. De handige reep een halfuur voor de start opeten is genoeg om je rit met een volle tank te starten. De textuur is wat wennen: die van een engelse pudding, en de smaak van sinaas.

 

Om kennis te maken met één van de beste sportdranken voor tijdens en na het sporten heeft Dextro Energy een kennismakingspakket gemaakt. Het pakket bestaat uit een Dextro Energy bidon, een sachet Dextro Energy Carbo Mineral Drink en een sachet After Sports Drink en is nu verkrijgbaar met 30 % korting voor slechts € 4,95.

Sportdrank is voor sporters één van de belangrijkste middelen om een goede prestatie te leveren. Tijdens het sporten houdt de Dextro Energy Carbo Mineral drink je prestatie op pijl!

 

Voor uithoudingssporten van meerdere uren, geldt de regel om 30-60gr koolhydraten op te nemen per uur.

Als de wedstrijd boven de 2 uur gaat en je gaat hard, zal je voordeel halen uit een snellere koolhydraatopname. Onderzoek heeft uitgewezen dat de inname van een 2:1 verhouding van Glucose naar Fructose gedurende de training/wedstrijd meer energie levert aan de spieren. Deze combinatie van koolhydraten is dus uitermate belangrijk doordat ze door dit dubbel transportsysteem sneller worden opgenomen.

Belgische fabrikanten in de sportvoedingssector: top op wereldvlak!

In de rand van dit dossier vermelden we toch nog even enkele topfabrikanten van Belgische bodem in de (sportvoedingssuplementen):

1. Het Belgische (Limburgse) W-Cup kwam als eerste op de wereldmarkt met een sportdrank die volledig vrij van zuren was (en is). Zij gaven de aanzet in de jaren 80 tot het ontwikkelen van ECHTE sportdranken, die de tekorten aanvullen, maar ook de verzuring in de spieren tegengaat. W-Cup kan met recht en rede de trendsetter van de moderne sportdranken worden genoemd

De periode van de Oude Grieken en Romeinen tot 1970 Sportmensen aten in de loop van de geschiedenis meestal niet anders dan in het gewone burgerleven. In de oudheid heerste er veel bijgeloof in de sport en dat is vandaag nog steeds zo. Bovendien was men om te winnen altijd tot veel, zelfs tot alles in staat op alle gebied, dus ook wat voeding betreft.

Geschiedenis

De No Booster van UP is volgens de fabrikant een onwaarschijnlijk product om een stevige finale te rijden. Door de combinatie van de producten AAKG, L-citruline, Beta-alanine worden de aders opengezet, waardoor het bloed beter en sneller naar de spieren stroomt. De hartslag gaat dalen ondanks de toevoeging van cafeïne, aldus UP. De No Booster geeft volgende directe effecten: - Voorziet je lichaam binnen enkele minuten van maximale explosieve kracht en energie. - Vergroot de bloedtoevoer naar de spieren waardoor de spierkracht toeneemt.

Sportvoeding 3Action producten onder de loep genomen

Gepost in: 
Algemeen

De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rode bietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt. Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Het staat ook vast dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is. Het eerste experiment werd uitgevoerd onder 14 gezonde volwassenen. Zij moesten een halve liter biologische rode bietensap of water drinken. Hierna werd o.a. de bloeddruk op diverse tijdstippen gemeten.

Gepost in: 
Algemeen

België is NIET het land van de fietsers. Die eer laten we over aan de Nederlanders. Als je in Utrecht na de Bike Motion fietsbeurs, ‘s avonds en ‘s  nachts even een stapje door de stad doet, dan weet je als Belg niet wat je ziet. Het is net of je in een sciencefiction film terecht bent gekomen, waar je midden in een oorlog zit en waar allerlei projectielen van alle kanten op je af worden geschoten.

 

3Action Energy Gel

 

NIEUW in het 3Action assortiment !!! 3Action Energy Gel, is een energierijke geconcentreerde gel die snel de koolhydraattekorten aanvult tijdens fysieke inspanningen. De 3Action Energy Gel bevat 75% koolhydraten, is licht verteerbaar en bevat de speciale 3Action Antikramp-formule. Door combinatie van snelle, minder snelle en trage suikers (waaronder Palatinose) draagt de Energy Gel bij tot een constante en gespreide energievoorziening.

 

Je handen in het vuur steken voor iemand doe je niet in het leven. Iedereen kan bedrieger zijn en de beste bedriegers zijn degenen die je blindelings zou vertrouwen. Ik heb dan in mijn leven ook nog nooit voor iemand de handen in het vuur gestoken. Maar… Ik ga het nu toch doen.

Vraag jij je ook wel eens af hoe je lichaam een inspanning volhoudt of juist niet? Of als je wordt ingehaald en je jezelf afvraagt: “Waar haalt ie het vandaan?”

“Geniet, maar sport met mate”! Er wordt niet voor gewaarschuwd, maar geloof het: (te) intensief sporten is ongezond. Zorg er daarom voor dat je je lichaam goed verzorgt. Sportvoeding is een belangrijk item: een niet te verwaarlozen detail, het puntje op de i. Fysiologisch gezien betekent sport het samentrekken van spieren. Hiervoor is voldoende energie, zoals adenosinetrifosfaat (ATP), noodzakelijk. Dit is dan ook de hoofdfunctie van sportvoeding: een maximale en adequate toevoer van energie leveren aan de spiercellen.

 

Het hele jaar hebben we over supplementen, water- en vetoplosbare vitamines, mineralen, ribose, snelle en langzame koolhydraten, etc. gepredikt. Belangrijk? Ja! Maar je moet beginnen met de basis.

 

Wie heeft dat nou niet, zo’n moment dat je in de spiegel kijkt en denkt: “Ik zou toch eens wat meer op mijn voeding moeten letten”. Vet wordt meestal als grootste boosdoener gezien en verdwijnt op zo’n moment dan ook vaak resoluut van de menukaart. Terecht…??

MAGNESIUM ONONTBEERLIJK IN DE SPORT

Gepost in: 
Algemeen

Voeding en dranken in de sport is een sector op zich. Het aanbod sportdranken en merken op de markt, wordt met het jaar groter. Logisch, want meer en meer sporters beginnen nu pas het belang van de juiste aanvullingen tijdens een training te begrijpen. In België trekken echter nog steeds een heleboel recreanten met een boterham op zak – in Nederland is dat dan de peperkoek- en een bidon vol met water op pad voor een doorgedreven training. Toch nog wat werk aan de winkel dus.

BES-T: prestatie bevorderend- betere recuperatie – kracht verhogend. Met de BES-T products is er een nieuwe en directere manier ontstaan om het lichaam sneller te voeden met een aantal prestatie bevorderende maar legale substanties. BES-T is niet het zoveelste voedingssupplement, – energydrank of recuperatiedrankje, maar is een product dat aangebracht wordt op de huid. Door een speciale en gepatenteerde technologie laat BES-T de prestatie bevorderende substanties als Taurine, Glutamine en andere aminozuren rechtstreeks in het lichaam en op de juiste plaats inwerken.

Sinds enkele jaren treden er opmerkelijke veranderingen op in de aanbevelingen van de officiële dieetleer. Bewezen verworvenheden uit de alternatieve voedingsleer werden geïntegreerd. Tot voor kort namen de meeste huisartsen en apothekers het belang van voeding voor sportprestaties niet ernstig. “Eet maar wat moeders pot schaft, eet niet te veel vet en verorber af en toe een bord spaghetti”, zeiden ze en daarmee was de kous af. Gelukkig verandert deze houding stilaan.

Eieren worden vaak in een negatief daglicht geplaatst omdat een eidooier cholesterol bevat. Maar een ei is veel meer dan cholesterol alleen. Door op een natuurlijke manier lijnzaadolie toe te voegen aan het kippenvoeder, hebben OVYTA omega-3 eieren 40% minder verzadigde vetzuren en 8 keer meer omega-3 vetzuren dan een standaard ei. Drie eieren per week is aan te bevelen, want ze vormen een goede basis voor een gezonde voeding en bovendien bevatten ze maximaal 152 kcal. Het zijn dus absoluut geen dikmakers.

Feiten en fabels: